poemBah
Eettafel

Wie heeft daar nu iets aan?

20/10/2016 7 Comments

Ik zit al een tijdje in de knoop met 'wat wil ik nu'? Wat wil ik in mijn leven? Wat geeft mij energie? Waar geniet ik van? Waar wil ik energie in steken en waarin niet meer?  Misschien moet ik eerder stellen dat dit een doorlopende 'probleempje' is voor mij met zijn hoogtes en laagtes.

Begin september kwam er plots weer zo’n ‘wat moet ik nu doen’ aanval, want als je graag iets wil gaan leren, één of andere cursus volgen dan moet je je daar natuurlijk voor inschrijven en dan moet je dus in september weten wat je wil… En na zo’n hoop gepieker, denkbeeldig gemoét en nietsnut gevoelens komt de volgende vraag ook steeds weer boven: moét ik wel iets doen? Aan wie moet ik me bewijzen? Is onze prestatiedrang en al ons gemoet niet de grootste valkuil die er bestaat? Eerlijk gezegd denk ik van wel. Maar hoe fucking moeilijk is het om gewoon te ‘zijn’? Om gewoon content te zijn met wie ge bent en wat ge te doen hebt.

En toen kwam er de verlossende rust: NEE ik MOET niks doen. Of ‘t is te zeggen : NEE ik moet niks nieuws doen. Aaaah….
En JA er zijn een heel aantal dingen die ik graag doe en waar ik graag opnieuw tijd voor zou maken zoals naaien, aan deze blog werken, bricoleren in huis en tuin, grafisch werk… Daarnaast had ik de wens om iets aan ‘mijne fysiek’ te doen, en dat ligt dan al wat moeilijker want dat zou ik wel graag willen maar tegelijkertijd wil ik daar eigenlijk toch niet echt moeite voor doen… dus dat is lastig. En uiteraard heb ik ook nog mijn taken zoals ons huishouden draaiend houden. Dus als ik dat allemaal op een rijtje zag staan leek me dat ruim voldoende. Zeker toen al mijn plannen voor het huis en tuin zich aan het verdringen waren om als eerste aan de beurt te kunnen komen… (ja een creatieve geest kan zichzelf soms ook verstikken!) en shame on me, ook ik heb constant het gevoel dat ik tijd tekort kom.

Maar hoe doe je dat nu? Hoe zorg je ervoor dat je ook die dingen kunt doen die je graag wil en niet enkel je ‘taakjes’ of werk? Want elke dag is er weer iets anders te verzinnen dat toch wel dringender is of ‘eerster’ moet gebeuren. Zoals het huis stofzuigen, paperassen inorde brengen, wassen en plassen, de vergeten turnzak gaan halen bij de busmaatschapij… Hoe zorg je ervoor dat de dingen die je graag wil doen ook geen moétes worden? En waarom stel je de dingen die je graag doet in godsnaam uit?
Hoe lang heb ik me al voorgenomen om me hier neer te zetten en nog eens een bericht te schrijven? Ja, zin om aan m’n blog te werken is er. En ja er zijn al een hele hoop ideeën gepasseerd. En dan komt er zo’n klein stemmetje dat zegt: wie heeft daar nu iets aan???? Wie zit er nu te wachten op mijn hersenspinsels? Aha, daar komt dus de aap uit de mouw! Dus vandaar al dat uitstelgedrag…

En nu zit ik hier dus eindelijk terug te schrijven en ik kan alleen maar zeggen dat het me deugd doet. Dat ik ervan geniet ook al zit ik soms lang te zoeken hoe ik iets beter kan vertellen. Ik krijg hier energie van en door het schrijven krijg ik gelijk nieuwe ideeën. Dus JA, doe de dingen die je graag doet en put daaruit de energie om de dingen te doen die nu eenmaal ook moeten gebeuren. Zorg er eventueel zelfs voor dat je taken die je echt niet graag doet of je petje te boven gaan uitbesteed zodat er ruimte komt voor iets waar jij energie van krijgt.

La vie est belle, geniet ervan!

Lien

7 Comments

 1. Beantwoorden

  Nancy

  24/10/2016

  Dag Lien,
  leuk te lezen dat je met hetzelfde worstelt als wij allen. Een inspiratiebron die ik onlangs ontdekt heb is het boekje “The Responsibility Process”, waaruit je leert dat inderdaad iets doen omdat het moet meer verlammend werkt, maar dat als je je voor iets 100% inzet omdat je het wil, dat je daaruit ook je energie uit haalt, en het gewoon vanzelf gaat.
  Dus keuzes maken. Choose your battles.
  Liefs uit België,
  Nancy

  • Beantwoorden

   Sonja Verlinden

   24/10/2016

   helemaal waar…soms zelfs letterlijk 🙁

 2. Beantwoorden

  Sonja Verlinden

  24/10/2016

  Geweldig!!!!
  Niet om te horen hoe je worstelt, maar wel om te horen/lezen dat je zo goed als woord voor woord mijn eigen gedachten formuleert. Dan weet ik dat dat toch niet zo raar is als ik soms zelf wel denk.

  <3

  • Beantwoorden

   Lien

   24/10/2016

   Of we zijn natuurlijk allemaal raar ; )

 3. Beantwoorden

  Ana

  24/10/2016

  Wat ik nu zo fijn vind aan jou, is dat jij durft verwoorden wat velen van ons wel vaak voelen , maar toch liever onder de mat schuiven er er zeker niet voor uitkomen…kwestie niet af te gaan.
  Mochten we ons allemaal zo open en kwetsbaar tonen, er zou minder ( zelf-) oordeel en afkeuring zijn.
  Bedankt lieve Lien

 4. Beantwoorden

  ANNICK

  24/10/2016

  Herkenning al om en hoe langer je hier al rond loopt hoe meer je alleen die dingen wil doen ” die jij wil doen ” en niet wat andere van je willen. Dan komt er rust en ruimte om creatieve ideeën die al even in de la lagen te wachten het daglicht te laten zien. Dag Lien

 5. Beantwoorden

  kris

  26/10/2016

  onlangs ergens opgepikt/
  hoe uitstel gedrag aanpakken?
  het antwoord: door dit uit te stellen 🙂
  Dankjewel Lien voor je schrijven

LEAVE A COMMENT