poemBah

En composteren maar!

03/11/2016 0 Comments

Sinds wij in Frankrijk wonen hebben wij moeten leren om ons keuken afval gewoon in de vuilbak te kappen. Tuinafval word apart opgehaald in papieren zakken maar daar mag geen keukenafval bij. Bovendien was het in de residence van ons vorige huis, en waarschijnlijk hier ook, niet toegestaan om een groententuin te houden. De reden daarvoor is mij nog steeds onduidelijk, waarschijnlijk heeft het iets te maken met de 'onordelijkheid' ervan. Geen groententuin, dus ook geen composthoop want dat zou wel eens kunnen gaan stinken...

Dus hebben wij ons als flinke mensen aangepast aan aan onze nieuwe omgeving en hebben wij het tuinafval in zakken aan straat gezet en het keukenafval in de vuilbak gegooid.

Tot ik een paar weken geleden plots besefte dat dit zo niet langer kon. Ik wil mijn afval composteren en met die compost mijn tuin te eten geven. De meest logische zaak van de wereld toch?!
En met het vooruitzicht van de vallende blaadjes was het plots erg dringend. Elke keer dat ik weer iets composteerdbaar in de vuilbak moest gooien deed het plots pijn.

Het was even wat puzzel en zoekwerk om de juiste oplossing en een goed plekje te vinden, maar toen viel alles op z’n plek:
We hebben gekozen voor een gesloten compostbak, om geurhinder voor de buren te voorkomen. Hierin gaan we actief composteren, dus om en om laagjes keukenafval en bladeren of snoeiafval.
Voor de compostbak vond ik het belangrijk dat ik er ‘droog’ naar toe kan, dwz dat ik niet door het gras of modder moet als ik m’n keukenbakje wil legen. Daarnaast heb je wel wat ruimte nodig om hem eens open te gooien, dus langs de andere kant wilde ik er goed aankunnen. En last but not least ik wilde dat ding niet vanuit m’n zetel of vanop het terras zien staan, want eerlijk is eerlijk echt schoon zijn ze niet hé! Daarom zal er nog een bessenhaagje komen naar de terraskant.
Daarnaast hebben we een ruime plek voorzien om de bladeren te parkeren, want die vallen hier in heel grote getalen naar beneden en kunnen onmogelijk samen in 1 compostvat. Een deel kan als bescherm laagje tussen de planten en onder de hagen blijven liggen, de rest kan dus in laagjes bij in de compostbak.
Ik ben reuze benieuwd of het zo leuk gaat blijven dan het er nu uit ziet, het voelt in ieder geval echt goed. En ik was vooral super blij toen ik voor de eerste keer mijn groentenafval hier kon lozen. Nooit gedacht dat composteren zo leuk kon zijn ; )

 

 

 

 

 

LEAVE A COMMENT