poemBah
Tajine met pruimen en amandelen

Tajine met pruimen en amandelen

31/03/2016 0 Comments

Ik heb heel lang naar zo’n mooie Tajines gekeken en verlangd tot ik een jaar geleden eindelijk een Tajine gerecht in m’n gewone Creuset pot uitprobeerde en dat gaat super! Dus voor mij geen extra pot die in de weg staat in m’n kasten… hoewel ze natuurlijk mooi zijn.
Die eerste Tajine was niet de allerbeste maar dit recept is een basis recept geworden voor mij! Ik maak het geregeld klaar en dan smul ik er een paar dagen na elkaar van.

 

Tajine met pruimen en amandelen

Ingrediënten

  • Ong. 1kg Kip- of Kalkoenfilet
  • 250g gedroogde pruimen zonder pit
  • 150g amandelen
  • 3 uien
  • Eventueel de zest van 1 citroen
  • 300ml kokend water
  • Een lepel bouillon (morga)
  • 1 à 2 eetlepels Tajine kruiden

Bereiding

  1. Hak de ui in stukjes en snij de kip- of kalkoenfilets met een schaar in grove stukken (dit gaat veel makkelijker dan met een mes! Was je schaar af voor en na het knippen van vlees).
  2. Zet een grote gietijzeren pot op het vuur, laat wat olijfolie of kokosvet smelten en bak de ui tot hij glazig is. Voeg het vlees en de kruiden toe en bak kort aan.
  3. Voeg dan de overige ingrediënten toe en laat alles ongeveer een uurtje op een zacht vuurtje garen zonder te veel te roeren. Check wel af en toe dat er nog genoeg water in de pot zit, het is niet de bedoeling dat het helemaal droog kookt, er hoort nog een beetje saus op te zitten. Voeg eventueel nog peper en zout toe.

Tips & Trucs

Ik heb ergens een mengeling tajine kruiden kunnen kopen waar geen zetmeel en antiklontermiddel enzo inzaten. Als je geen geschikte kruidenmengeling vind kan je de volgende kruiden gebruiken.

Curcuma Gember Kaneel Ui Foelie Koriander Peper Muscaatnoot Cardemon Kruidnagel Piment doux

LEAVE A COMMENT