poemBah
Tajine met lamsvlees en abrikozen

Tajine met lamsvlees en abrikozen

22/01/2015 0 Comments

Eergisteren zag ik ineens mijn kans! Jim was nog eens op verplaatsing voor zijn werk en dus kon ik eens een Tajine met lamsvlees en abrikozen uitproberen. Jim heeft niet graag zoet of zoet-zuur in zijn eten… Dus als jij ook niet van zoet in je eten houd moet er maar niet aan beginnen ; ) Op zich had ik eigenlijk al vaak kunnen uittesten maar nu is er dus ook van gekomen!

En ik moet eerlijk zijn: ik heb er echt van genoten en m’n bord uitgelikt. Maar de tweede dag was het me ook te zoet geworden en heb ik het merendeel van m’n abrikozen laten liggen…

Daarnaast moet ik ook zeggen dat ik al jaren verlangend naar zo’n mooie Tajine heb zitten kijken en dat ik nu besloten heb dat je zo’n gerecht evengoed in een gietijzeren kookpot à la ‘le Creuset’ kunt klaarmaken. En dat gaat prima!

 
Tajine van lamsvlees en abrikozen

Ingrediënten

  • 600g lamsvlees (ik had lamsboutjes maar in het recept stond lamsvlees in dobbelsteetjes gesneden)
  • 2 teentjes knoflook
  • klein glaasje sinaasappelsap
  • 4 el olijfolie
  • Verse peterselie grof gehakt (of koriander en munt)
  • 1 tl gemalen komijn
  • mespuntje nootmuskaat
  • 1 ui, in dunnen ringen
  • 150 zachte gedroogde abrikozen (of een nacht geweekt in weinig water)
  • 50g dadels, zonder pit en grof gehakt

Bereiding

  1. Als je tijd op voorhand hebt kan jet het vlees al laten marineren in een sausje van: de knoflook, het appelsiensap, 2eetlepels olijfolie en de kruiden. (tot een volledige nacht)
  2. Ik had daarvoor geen tijd meer en heb de tajine als volgt bereid:
  3. Verhit de olie in je kookpot en fruit de ui op laag vuur.
  4. Voeg het vlees toe en bak even aan. (als het gemarineerd is eerst laten uitlekken maar de saus bijhouden!)
  5. Voeg dan al de ingrediënten van de marinade toe (of het opgevangen sausje) plus de abrikozen, dadels, bouillon, zout en peper.
  6. Laat alles 1 uur zachtjes stoven tot het vlees zacht is.
  7. Haal tegen het einde van de kooktijd het deksel van de pan om het kooknat in te laten koken tot een saus.

LEAVE A COMMENT