poemBah
Speculaas

Speculaas

06/07/2015 1 Comments

Zeg nu zelf, dat ziet er toch gewoonweg verrukkelijk uit! En dat vond mijn Timon ook want ik had er weer bijna geen foto van kunnen nemen voordat ze op waren…
En als Timon de mama koekjes ‘zonder dit en zonder dat’ lekker vind wil dat wel zeggen dat ze lekker zijn. Voor mij persoonlijk ga ik volgende keer iets minder van de kokossuiker gebruiken, mijn smaakpapillen zijn ondertussen al wat ‘ontzoet’ en zijn tevreden met wat minder…

Ik heb twee diktes uitgeprobeerd: een halve centimeter en een goeie centimeter dik (op de foto). Ik heb zelf altijd een voorliefde gehad voor de zachte of Hasseltse speculaas en de dikkere versie oversteeg mijn verwachtingen dubbel en dik! Timon was weg met al de dunne speculaasjes, misschien omdat ik daar geen amandelschilfers had opgedaan… Dus probeer zelf hoe je ze het liefste hebt!

Speculaas

Ingrediënten

  • 50g kokosbloesemsuiker
  • 50ml olijfolie
  • 2 soeplepels amandelpasta (zoals pindakaas)
  • 100g boekweitmeel
  • 25g maiszetmeel
  • 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat (of glutenvrij bakpoeder of wijnsteenpoeder)
  • 2 koffielepels speculaaskruiden of kaneel
  • 1 à 2 soeplepels water of plantaardige melk
  • Eventueel wat amandelschilfers

Bereiding

  1. Meng de suiker met de olie en de amandelpuree tot een homogeen papje. Voeg er de andere ingrediënten beetje voor beetje bij en roer alles voorzichtig tot een deeg. Het is nu waarschijnlijk behoorlijk korrelig, voeg daarom net genoeg water toe om een kneedbaar deeg te krijgen.
  2. Vorm een worst van het deeg, verpak het in plastiekfolie en leg het deeg een uurtje tot een dag in de frigo.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C.
  4. Snij nu dunne plakjes van de worst deeg en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Duw eventueel nog wat amandelschilfers op elk koekje.
  5. Bak de koekjes gaar in ongeveer 12 minuten en laat ze afkoelen.

Tips & Trucs

Wil je graag sneller kunnen smullen van je koekjes? Maak dan onmiddelijk bolletjes van je deeg die je vervolgens plat duwt met je vingers en onmiddelijk bakt.

1 Comment

  1. Beantwoorden

    Sarah

    16/11/2016

    Hey Lien

    Dank je wel voor dit topreceptje. De speculaasjes zijn een schot in de roos. Leuk om samen met de kindjes te maken en ze vinden ze nog lekker ook 🙂

LEAVE A COMMENT