poemBah
Rozijnenbolletjes

Rozijnenbroodjes

23/09/2015 0 Comments

Dit is gewoonweg geweldig nieuws: het is me gelukt om iets broodachtigs te bakken dat lekker is! Na een hele reeks misbaksels die in hun geheel in de vuilbak zijn beland zijn er nu de rozijnenbolletjes. Denk aan een stevig volkoren broodje, krokant vanbuiten en zacht maar vast vanbinnen en een lichte zoete smaak.

Ik maak er voldoende ineens zodat er een lading de diepvries in kan. Dat is heel makkelijk voor als je een dag onderweg bent, dan haal je gewoon een zakje met een paar rozijnenbolletjes uit de diepvries en je hebt een voedzame maaltijd bij. Want zoals we allemaal weten is onderweg zijn niet altijd even makkelijk als je allerlei niet meer mag eten…

Rozijnenbolletjes

Ingrediënten

  • 200g gestoomde zoete aardappel of pompoen
  • 110g boekweitmeel
  • 4 eetlepels arrowroot
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • 1 koffielepel zeezout
  • 1 eetlepel (gebroken)lijnzaad
  • 2 eetlepels citroensap
  • 150g zaden (pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten)
  • 75g rozijnen of krenten

Bereiding

  1. Stoom de zoete aardappel gaar in 20 minuten en pureer hem in een keukenrobot of met een mixer.
  2. Meng het boekweitmeel, arrowroot, bicarbonaat, zout, lijnzaad en citroensap door de zoete aardappelpuree.
  3. Kneed tot slot de zaden en rozijnen door het deeg.
  4. Vorm bolletjes van ongeveer 5 à 7cm doorsnede en druk deze nog een beetje plat op een beklede ovenplaat.
  5. Bak de rozijnenbolletjes gaar in 30 à 40 minuten. Laat de broodjes een beetje afkoelen voordat je toeslaat, en nu genieten maar!

Tips & Trucs

Als je natriumbicarbonaat gebruikt moet je altijd ook iets zuur toevoegen aan je deeg, zoals citroensap of een scheutje azijn om het geheel te kunnen laten rijzen. Je kan deze twee ook vervangen door bakpoeder zonder gluten, daar is al zuur aan toegevoegd. Probeer ook eens broodjes met noten of gedroogde tomaatjes voor wat variatie…

29/09/2015

LEAVE A COMMENT