poemBah
Pissaladière

Pissaladière

26/10/2016 0 Comments

Hoog tijd om dit heerlijke recept van pissaladière te delen met jullie! Het is al heel lang een favoriet van mij en stond al meermaals op het menu bij feestjes of etentjes. Hij doet het goed als aperitiefhapje maar evengoed als maaltijd met een lekkere kom salade erbij.

Ik ben altijd een grote fan geweest van quiche, pizza, focacio,… een lekkere sla erbij en meer moet dat niet zijn!? Maar het heeft tot niet zo lang geleden geduurd dat ik dit recept eens probeerde met boekweitmeel ipv tarwe. En tot mijn grote verbazing, na talloze (mislukte) pizza probeersels, was dit een succes! Dus nu geniet ik opnieuw van mijn heerlijke en favoriete pissaladière.

Pissaladière is een pizza-achtige taart met gekonfijte ui als ‘beleg’ en komt uit de streek rond Nice. Je kan hem zowel lauwwarm of koud eten.

 

pissaladiere

 

Pissaladière

Ingrediënten

  • Vulling:
  • 1 kg uien
  • 2 el olijfolie
  • 1 el honing
  • Zout en peper
  • 1 plukje saffraandraadjes of 1 doosje saffraanpoeder
  • 12 zwarte olijven
  • Olijfoliedeeg:
  • 250g boekweitmeel of rijstmeel.
  • 90ml olijfolie
  • 90ml water
  • 1kl droge bakkersgist
  • 2kl zout
  • Snuifje nootmuskaat

Bereiding

  1. Week de saffraandraadjes in 100ml water. Pel de uien en snij ze in ringen.
  2. Fruit de uien met de olijfolie in een grote kom (ik gebruik hiervoor het liefst een le creuset pot). Voeg de honing toe en breng op smaak met peper en zout.
  3. Bak de uien nog ongeveer 40min met het deksel op de pot, totdat ze goed gekonfijt zijn. Voeg na 30min de saffraan (met het water) toe en kook het mengsel in.
  4. Haal de uien van het vuur als ze mooi van kleur zijn, maar nog sappig en vochtig. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.
  5. Het deeg kan je bereiden tijdens het bakken van de uien.
  6. Doe alle ingrediënten in een kom en roer alles goed door elkaar met een houten lepel of kneed vluchtig met je handen tot het deeg een bal vormt. Probeer het deeg zo min mogelijk te behandelen, het is nogal gevoelig.
  7. Laat het 15min rusten voordat je het uitrolt. Glutenvrij deeg bak ik steeds op bakpapier omdat het gemakkelijk in de vorm blijft kleven en ook sneller breekt als gewoon deeg.
  8. Prik het deeg hier en daar in met een vork en verdeel het uien mengsel erover.
  9. Versier de taart met de olijven (en eventueel wat zoute ansjovisfilets).
  10. Bak de taart 20 min op 200°C, totdat de uien mooi goudbruin gekleurd zijn.

LEAVE A COMMENT