poemBah
Homemade hamburger

Niet voor vegetariërs

15/05/2014 4 Comments

Vandaag ga ik het eens over gehakt hebben. Iets waar de doorsnee belg niet van wakker ligt natuurlijk omdat jullie uit een groot arsenaal gehakt kunnen kiezen in de winkel. Runds gehakt, varkensgehakt, kalfsgehakt, gemengd gehakt, bereid of onbereid gehakt… soms is het gehakt van de ene winkel niet hetzelfde van smaak dan dat van de andere. Iedereen heeft zo wel zijn eigen voorkeur.
Voor mij is dat varken-kalfsgehakt, lekker fijn gemalen zoals dat in België standaard is.

En toen woonden wij in Frankrijk…
Dapper hebben wij al het gehakt (en worstjes) uitgeprobeert dat hier voor handen is en wij hebben unaniem besloten dat dat niet lekker is. De structuur is groffer, lees grotere brokken in, en dat vinden wij geen van allemaal lekker. Bovendien is het of puur rundsgehakt, (wat ikzelf nooit lekker heb gevonden) of wat ze hier ‘chair de sausis’ noemen, dat is varkensvlees dat begint te koken als je het wil bakken en stinkt als de pest.
Dus er moest een oplossing gezocht worden!

Met oudjaar heb ik voor het eerst geprobeerd om eens zelf gehakt te maken met mijn mixer. De smaak was zo goed meegevallen dat ik dat wel opnieuw wilde proberen maar met de mixer was het toch niet ideaal. Dus een paar maanden geleden heb ik een uitbreiding op m’n Kenwood gekocht: de vleesmolen. Haha!
Ik weet nog dat we daar hard mee gelachen hadden dat dat als optie bestond bij de Kenwood toen ik die lang geleden kocht… maar zo zie je maar dat sommige dingen kunnen veranderen.

Na twee mislukte pogingen en een namiddag opzoekingswerk is het mij vorige week gelukt om lekker gehakt te maken. Ik heb samen met Timon een rondedansje gemaakt : )
Het is een kwestie van de juiste kruiden én de juiste hoeveelheid ervan. En het gehakt na het kruiden en mengen er een tweede keer door te draaien. En toen zag het eruit als echtentechtig gehakt!

Gehakt 2

En gebakken in de pan was het ook echt, de smaak en geur was zoals gehakt hoort te zijn. En in balvorm en hamburgervorm was het ook best te pruimen. Dus wij alledrie tevreden!Ik ben er lang aan bezig geweest, maar dat heb ik wel over voor een tevreden publiek. En nu weet ik tenminste wat er in mijn gehakt zit, dat is misschien wel het fijnste idee ; )

homemade hamburger

Smakelijk!
Lien

4 Comments

 1. Beantwoorden

  Veerle Van Vlierberghe

  15/05/2014

  Zalig! We hebben hier nog een echte ouderwetse gehaktmolen gehad, en daar moest je toch ook wat handigheid voor hebben, tegen dat daar iets deftig uitkomt (ik herinner me vooral dat alles vaststropte en veel gevloek ;-))… Geniet van je zelfgemaakte gehakt!

 2. Beantwoorden

  Lien Verbeeck

  15/05/2014

  Ja, de eerste keren verstopte het ook helemaal. Dus sneed ik al die witte vliesjes uit het vlees uit wat héél veel werk betekende…
  Ik heb nu spekvlees genomen na wat rondsnuffelen op internet, en daar heb ik het been en kraakbeen en vel uit gesneden en hij verstopte nu veel minder dan de andere keren. Dus volgens mij ligt het aan het vlees.

 3. Beantwoorden

  michiel

  15/05/2014

  Zalig, nu kan je volledig beslissen wat je er zelf indraait… Trouwens onze vuurput begint stilaan vorm te krijgen als wolwaardig kookstation, dus ik denk aan een laat zomerse munchi lunchi voor ons gezin te organiseren… Dus laat maar weten wanneer ge in belgenland gaat zijn.

 4. Beantwoorden

  Anoniem

  19/05/2014

  En van waar komen die keizersbroodjes ineens vandaan? Ook zelf gebakken waarschijnlijk.In elk geval proficiat voor je werk.Ik zal nog wel eens komen proeven van je zelf gemalen gehakt.

LEAVE A COMMENT