poemBah
Kweepeer

Kweeperen

02/10/2015 0 Comments

Gisteren kreeg ik een aantal kweeperen van Mieke, die juist een grote zak van haar buurvrouw had gekregen… en de grote vraag was wat doe je daar nou mee?
Ik wist al dat je ze niet rauw kan eten zoals een peer of appel maar enkel verwerkt. En ik weet dat er bij ons thuis nog een kweeperen boom geplant is maar nadat ik uit huis vertrokken ben, dus tot op heden had ik nog niets moeten uitproberen met deze beesten…

En toen kwam ik vanmiddag aan de schoolpoort en vertelde een mama dat ze juist kweeperengelei had gemaakt, dus heb ik haar maar even uitgevraagd wat je daar zo nogal mee kan doen en ze had een paar lekker tips!

Gelei
Daarvoor schil je de kweeperen niet maar je moet ze wel grondig wassen zodat het ‘harige of stoffige laagje’ eraf is omdat dat blijkbaar niet lekker smaakt. De pitjes hangt ze apart in een gaasje of zakje bij in de pot zo komt de pectine vrij, dit helpt om in te dikken. En voor zover ik begrepen heb maakt ze dan sap waarvan ze dan weer gelei maakt. Vermits ik dit niet uitgeprobeerd heb kan je online zeker een recept vinden en jullie recepten zijn ook welkom!

En nu het geheimpje waardoor ik zo enthousiast werd om weer een blog te schrijven:

Frietjes van Kweeperen.
Je schilt en snijd de kweeperen in frietjes en daarna bak je ze in frietvet (in de frietketel). Daarna bestrooien met wat suiker (kokosbloesem bv) en smullen maar.
En dat heb ik dus zojuist uitgeprobeerd en alles opgesmuld zodat ik weer geen foto heb… het was dus lekker!
Kweeperen zijn blijkbaar zuur, zoals een lekkere zure appel. Dus als dat u niet aanstaat ga je kweeperen misschien niet zo lekker vinden, maar ik ben helemaal verkocht!

En dan de laatste tip is om kweeperen bij een stukje gebraad of kip in de ovenschotel te leggen zoals je ook wel met een appel kan doen. Ook heel lekker! Dat heb ik met de overgebleven kweeperen uitgeprobeerd.

Lien

LEAVE A COMMENT