poemBah
Stapel kookboeken

Hoe doe je dat?

30/09/2015 0 Comments

Mijn buurvrouw heeft deze week haar uitslag gekregen van haar bloedonderzoek naar intolerantie’s. Heel toevallig heeft zij dezelfde ziekte als mij en haar reumatoloog had haar al langer aangeraden om zo’n test te doen (een zeldzame reumatoloog die buiten haar kadertje denkt!) En nu, na een moeilijke zomer heeft Delphine dan toch maar de stap gewaagd…
En toen ze haar uitslag in handen had, had ze er meteen ook weer spijt van. Want haar uitslag is op een paar kleine verschillen hetzelfde als de mijne. Tarwe, rijst, koemelk, schapenmelk, caseïne, soja, eiwit, zonnebloempitten, erwtjes, aloë vera, hazelnoot, en ga zo maar door… Ik moet eerlijk zijn dat ik een beetje medelijden had met haar.

Ik krijg zelf dan ook heel vaak de opmerking: maar dan kan je toch niets meer eten?! Die reactie had ik ook toen ik mijn lijst met ‘verboden producten’ kreeg. Het is een hele shock in het begin. De eerste weken wil je huilen omdat het allemaal onmogelijk lijkt. En dan ben ik in actie geschoten: al mijn kookboeken doorworsteld op zoek naar dingen die wél kunnen, een lading nieuwe kookboeken aangerukt, internet en blogs afgeschuimd, elk etiket gelezen en héél veel in de keuken gestaan. Als ik er nu aan terug denk heb ik het gevoel dat ik toen minstens een maand niets anders heb gedaan. En ik had de luxe om dat te kunnen!

En dan vind je stap voor stap wat wél kan, welke dingen je nog kan kopen en wat niet, wat je nog kan eten en wat niet… en tot mijn eigen verbazing is dat eigenlijk heel veel!
Ja je moet even buiten ons ‘normale (fast food) kader’ denken en dan bedoel ik niet alleen de hamburgers en frietjes maar ook het eenvoudige belegde broodje voor onderweg, een gewone boterham en de normaliteit dat je eender welk pakje uit het winkelrek kan kopen…
Daarnaast heb je ook een periode dat je je kaas op je pizza en spaghetti mist, en dat je kwijlt als je buurman aan tafel een lekkere boterham naar binnen werkt. Voor alle duidelijkheid: ook dat gaat over op een paar uitzonderingen na. Ik blijf het zelf bv moeilijk hebben met de geur van versgebakken brood of pistolekes, maar een gewoon brood (en hier is dat stokbrood) dat op tafel ligt heb ik geen enkel probleem mee. Er is zooo veel dat wél kan!
En ja, het vergt wat meer inspanning want je moet veel zelf maken. Zo goed als elk koekje dat eet maak je ook zelf klaar… en ik begrijp heel goed dat dat niet evident is als je gaat werken, of niet graag in je keuken staat. En toch is het wat mij betreft meer dan de moeite waard om voor je eigen gezondheid te zorgen. Ik weet waarom ik die moeite doe…

Daarom vandaag een duwtje in de rug voor wie in hetzelfde schuitje zit en voor wie zo’n schuitje naast zich heeft varen:

  • Het feit dat iemand zo’n intolerantietest doet is meestal geen ‘modeverschijnsel’ maar een resultaat van een soms lange zoektocht naar een oplossing voor zijn of haar gezondheidsproblemen. Ze doen het niet om jou als gastheer te pesten maar omdat ze zelf last hebben als ze bepaalde producten eten.
  • Durf af te stappen van het klassieke idee dat je bij elke maaltijd ‘patatje, vleeske en groentje mét saus’ op je bord moet hebben liggen. Eén à twee keer per dag koolhydraten op je bord volstaan ruim en een bordje met vis of vlees met een berg groenten vult je evengoed.
  • Durf met volle teugen te genieten van dat éne ongezonde ding dat je nog wél mag zoals een zak frieten of zoute chips…
  • Wie glutenvrij én melkvrij én eivrij moet eten is meer met een kookboek zonder ei én melkproducten dan een glutenvrij kookboek. Vervang het meel dan door een glutenvrij meel.
  • Als je glutenvrij moet eten, vervang dan niet alles blindelings door glutenvrije producten uit het winkelrek: deze zijn meestal van zuiver zetmeel gemaakt, wat wil zeggen volledig geraffineerd en niet meteen de beste keuze (om alles te vervangen).
  •  Glutenvrij is niet voor iedereen hetzelfde: de één kan nog haver of zelfs spelt verdragen en de ander moet zelfs opletten voor ‘sporen van’ en kan geen choco of boter uit dezelfde pot als de rest eten omdat er dan kruimeltjes van gewoon brood in terecht komen…  hierover later meer.
  • Ga eens op bezoek bij de Veganistische keuken, Paleo keuken en de Raw-food keuken, daar vind je een hele hoop recepten die een oplossing kunnen bieden, afhankelijk van wat je wel en niet kunt eten.
  • Ook in de Italiaanse keuken, de Arabische en de Indische zijn allerlei lekkere en zuivere recepten te vinden.
  • Ik heb zelf veel gehad aan volgende kookboeken:

Pascal Naesens heb ik een paar jaar geleden ontdekt en ik hou ontzettend van de eenvoud van haar recepten en het overheerlijke resultaat. Gewoon een kom vol pure ingrediënten de oven in schuiven en dan smullen maar. Op een paar recepten na is het allemaal koosjer! Lannoo.

Deliciously Ella. Dit is m’n nieuwste ontdekking: een boek vol recepten die inorde zijn voor mij! Glutenvrij en vegan. Ze heeft ook een blog waar je een berg recepten vind, absoluut de moeite waard!  Yellow kite, Engelstalig. http://deliciouslyella.com/

Cuisinez gourmand sans gluten, sans lait, sans oeufs… van Valérie Cupillard. Een Franse klassieker: een dik naslagwerk waar je zowat alles in kunt vinden. Prat éditions, Franstalig.

Sarrasin, l’alternative sans gluten
Een klein boekje met allemaal receten op basis van Boekweit. La Plage, Franstalig.

En voor de rest is m’n kookboekenschap nog erg lang, en er is overal wel iets uit te halen!

Lien

02/10/2015

LEAVE A COMMENT