poemBah

Grote schoonmaak

21/10/2014 0 Comments

Twee weken geleden kreeg ik de resultaten van een intolerantie onderzoek. Het was even slikken want het was een hele waslijst vol!
Ik heb die dag meteen mijn keukenkasten opgeruimd en uitgekuist en dat voelde dan wel proper eigenlijk. Maar ook heel leeg op het schabbeke dat voor mij over bleef. En het was ook opnieuw een eye-opener: waarom zit er bv ei, melk en gluten in een bouillonblokje?

Ik was een beetje opgelucht dat ik nog wel spelt en rogge mocht, vooral omdat spelt op dezelfde manier als tarwe verwerkt kan worden. Je kan er heel makkelijk een brood mee bakken en dus ook eens pitabroodjes of een pizzabodem… en je kan ondertussen al veel 100% spelt producten in de (bio)winkel vinden zoals pasta’s, brood,… Ondanks dat ik veel moest laten staan zag ik dus wel een lichtpuntje.

Een week later kon ik pas terecht bij de mevrouw voor wat meer uitleg bij de test… En het eerste dat ze zei was dat ik ook de gluten moest laten. Dat was een zwaar deksel op mijn neus. Daar ging mijn spelt, mijn lichtpuntje…
De dagen daarna waren een zware teleurstelling: mijn jacht in de biowinkels leverde zo goed als niets op. Al de glutenvrije producten zijn op basis van rijst en mais, en vermits rijst ook tussen mijn lange waslijst staat kan ik deze dus niet gebruiken. Ook bijna al de recepten die je vind om glutenvrij te bakken bestaan voornamelijk uit rijstmeel.
Wat vond ik wel: twee verschillende pakken boekweit-spaghetti en boekweit-crackers, dus er stond al terug iets op mijn schabbeke.

Een vriendin gaf me de tip om het Paleo dieet eens te bekijken en eigenlijk komt dat bijna overeen met wat ik nog mag. Het fijne was om te zien dat er ook recepten bestaan zonder dit en zonder dat. Dat er ook ander manieren bestaan om iets klaar te maken en dat dat zelfs niet altijd slecht hoeft te zijn.
Het voorbije jaar had ik al veel van Pascale Naessens klaargemaakt en dat mag dus ook nog altijd: groenten met vlees of vis of groenten met bv quinoa. De recepten met kaas moet ik jammer genoeg aan m’n neus voorbij laten gaan.
In Londen kwam ik dan weer Raw-food bars tegen die helemaal Lien koosjer zijn, joepie! En die brachten me al op erg lekkere ideetjes…
En in de Macrobiotiek vond ik dan weer recepten om granenkroketjes te maken zonder ei.
Dus ik ga nu van overal wat bij elkaar moeten gaan sprokkelen en op dit moment zie ik het zitten.

En omdat ik ondertussen al enkele erg lekkere vondsten heb gedaan kwam ik op het idee om opnieuw een blog op te starten.
Een blog die over mijn zoektocht gaat. Een zoektocht naar eten zonder dit en zonder dat. Een zoektocht naar mezelf. En uiteraard blijf ik ook zoeken naar leuke dingen om zelf te maken!

Ik heb er alvast zin in!
Lien

LEAVE A COMMENT