poemBah
gevulde paprikas met zelfgemaakt gehakt

Gehakt

03/02/2016 0 Comments

Over gehakt heb ik het al eens eerder gehad maar nu geef ik jullie graag mijn recept! Maar waarom zou nu gehakt zelf maken? Tja, daarvoor zijn veel verschillende redenen mogelijk…

Ik ben mijn gehakt zelf beginnen maken toen we naar Frankrijk verhuisd zijn. Hier vind je geen gewoon gehakt zoals in België, het is namelijk veel groffer gemalen en zit vol knotsen waar ik niet van hou. Daarnaast vind je hier enkel rundsgehakt en dat is nooit mijn favoriet geweest. Dus daarom ben ik zelf mijn gehakt beginnen maken.

Nu ben ik erg blij dat ik dat al allemaal had uitgezocht want zo kan ik ook nu toch genieten van gehakt zonder dit en zonder dat …

Ik heb een gehaktmolen aangekocht maar je kan evengoed gebruik maken van een foodprocessor en het vlees hiermee fijnhakken.

 

Gehakt

Ingrediënten

  • 600 à 700g varkensvlees
  • 300 à 400g kalfsvlees
  • 1 eetlepel gehaktkruiden

Bereiding

  1. Verwijder al het been, kraakbeen en vel en snij of knip het vlees in kleine stukjes van ongeveer 2cm.
  2. Draai het vlees de eerste keer door de gehaktmolen.
  3. Meng de kruiden ( en eventueel 1 ei als je dat wil gebruiken) onder het vlees en draai het voor de tweede keer door de gehaktmolen.
  4. En dit zou er nu moeten uitzien als gehakt uit de winkel qua geur, kleur en structuur.

Tips & Trucs

WELK VLEES KIES JE? Ikzelf hou het meest van varkens-kalfsgehakt, maar je kan evengoed varken-rundsgehakt maken of puur varkens- of rundsgehakt maken. En zelfs kip of kalkoen is mogelijk… Hou voor gemengd gehakt een verhouding van 60 à 70% varkensvlees en 30 à 40% kalfs- of rundsvlees aan. Voor het varkensvlees kies ik voor spekvlees of poitrine, ongezouten en niet gerookt. Dit vlees bevat wat meer vet wat voor het gehakt juist een meerwaarde betekend. Ook het kalfsvlees koop ik hier in de vorm van poitrine of spekvlees. Je kan evengoed een kalfslapje nemen. Vermijd vlees waar van die dunne witte vliesjes in zitten, die vestoppen de gehaktmolen of het mes van je foodprocessor en dan is het niet meer leuk.

Gehakt eerste keer gemalen

Eerste maal door de gehaktmolen en gemengd met de kruiden. Zoals je ziet is dit nog vrij grof van structuur, het is te vergelijken met wat je in Frankrijk vind als Farcie.

Gehakt tweede keer gemalen

Door het gehakt een tweede keer door de molen te halen word het fijner van structuur zoals we dat in België gewend zijn.

12/03/2016

LEAVE A COMMENT