poemBah
Falafel

Falafel

28/01/2016 0 Comments

Falafel is geweldig! Het zijn vegetarische balletjes van kikkererwten gemaakt en ze doen het goed als aperitiefhapje, in een pittabroodje of bij een salade of warme groentenschotel. En bovendien zit er geen bloem, soja of eieren in om alles aan elkaar te laten kleven dus een perfect recept om nog eens van een vegetarisch te genieten!

Falafel word gemaakt van rauwe, geweekte kikkererwten die fijngemalen worden.  Hierdoor gaat alles aan elkaar kleven tijdens het bakken en krijg je een mooie gesloten korst zoals bij kroketjes maar dan zonder de bloem het eiwit en het paneermeel. Met een blik kikkererwten ben je dus niets voor dit recept want dan valt het hele boeltje uit elkaar tijdens het bakken en hou je in het beste geval een olie- kikkererwtenspijs over en in het slechtste geval kan je je frietvet wegkieperen. U weze gewaarschuwd ; )

 

 

Falafel

Ingrediënten

  • 500g droge kikkerwten
  • 1 kleine ui fijn gesnipperd
  • 2 teentjes look fijn gesnippert of geperst
  • 2 eetlepels gehakte verse peterselie
  • 2 eetlepels gehakte verse munt of koriander
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2theelepels gemalen Koriander
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel water
  • ½ theelepel bakpoeder of bicarbonaat
  • Peper en zout
  • Olie om te frituren

Bereiding

  1. Week de kikkererwten 8uur of een nacht in ruim water. Giet het water af en laat ze even uitlekken.
  2. Maal de kikkererwten in een keukenmachine of een gehaktmolen. Het is de bedoeling dat het nog een beetje kruimelig is en niet volledig platgemalen.
  3. Voeg de andere ingrediënten bij de kikkererwten en meng goed.
  4. Breng op smaak met peper en flink wat zout.
  5. Laat 30 minuten tot 2uur in de koelkast staan.
  6. Vorm balletjes van een volle eetlepel van het falafelmengsel. Druk goed aan zodat het teveel aan water eruit kan.
  7. Bak de balletjes 3 tot 4 minuten, tot ze goed bruin zijn, in frietvet of in een dikke laag olie in een pan.
  8. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  9. Eet ze warm of koud met een slaatje of in een pitabroodje met humus erbij.

Tips & Trucs

Ik heb ontdekt dat je voldoende zout in de bereiding moet doen anders krijg je een flauwe, niet veel zeggende smaak. Check hoeveel je zelf nodig vind. Ik maak falafel in een grote hoeveelheid en vries de balletjes daarna in porties in. Dat is erg handig voor als je eens geen tijd hebt om lang in de keuken te staan.

VARIANT Voeg een klein handje in stukjes gesneden dadels en/of rozijnen toe aan het deeg voor een lekkere zoete toets. Zo vind ik ze persoonlijk het lekkerste!

 

LEAVE A COMMENT