poemBah

En dan nu een lang verhaal…

27/04/2014 1 Comments

Het is dan ook al lang geleden hé, en dat heeft zo zijn redenen…
Laten we zeggen dat mijn gezondheid niet zo meewerkt en daar ben ik wat van in m’n schulp gekropen, maar ik zal beginnen bij het begin.

Vorig jaar in de zomer had ik een vinger die pijn deed zonder aanwijsbare reden, ik kon me niet herinneren dat ik hem geforceerd had ofzo.
In de herfst zijn er één voor één meerdere vingers gevolgd: pijn, ik kon ze niet meer plooien en zeker geen kracht op zetten.
Na de kerstvakantie kon ik niet meer breien en begonnen ook mijn voeten pijn te doen, en steeds meer en meer tot ik me ongerust begon te maken en uiteindelijk eind januari naar de dokter ging.
Na bloedonderzoek bleek dat ik waarschijnlijk reuma had. Dit hoefde niet persé verontrustend te zijn, het kon ook een éénmalige opstoot zijn waarna ik er geen last meer van zou hebben. Ik kreeg medicatie maar deze had jammer genoeg een averechts effect: de week later deed alles veel harder pijn, Ik kon m’n eigen sokken niet meer aankrijgen en wandelen was eigenlijk echt een brug te ver aan het worden.
In België kreeg ik de raad om een reumatoloog te raadplegen, en de wachtlijsten zijn daar blijkbaar erg lang: zo’n drie maanden… Gelukkig kon ik al wel terecht bij mijn homeopaat.

Na de krokusvakantie deden mijn knieën ook pijn en moest ik stoppen met mijn wandelingetjes naar school. Dit was mentaal een heel zware dobber. Sowieso het één na het ander moeten opgeven, niet meer kunnen, is mentaal niet simpel!
Als handige madam mijn handen niet meer kunnen gebruiken en ineens onhandig zijn is geen grapje…
Op drie maanden tijd 90 jaar oud worden gaat een beetje te snel : )
Wat heel erg balen was is dat je niet op jezelf kunt rekenen, na een goeie dag kan het ineens weer heel slecht gaan en op de een of andere mogelijkheid kan je je daar niet op voorbereiden en is het heel moeilijk om dat te accepteren.
En wat ik wel geleerd heb is dat er voor vele dingen ook een andere manier bestaat:
Traag en onhandig lukt ook!
Om een fles open te maken verkopen ze een simpel hulpmiddeltje.
Een goeie dag word een geschenk.
Het is geen schande om iets te vragen aan iemand anders.
En Grey’s Anatomy kan je laten stoppen met piekeren en denken aan wat je allemaal niet meer kan : ) Ja tv kijken kan ook zijn nut hebben, dat heb ik geleerd!

Ondertussen had ik een afspraak bij reumatoloog vast gekregen voor eind juni in Frankrijk en half juli in België. Moedig wachten dus…

Vermits ik echt aan het rondhobbelen ben als een oudje en mijn schouders en kaak ondertussen ook pijn doen en m’n ogen beginnen droog te worden was het me welletjes geweest.
Ik ben afgelopen donderdag opnieuw naar de huisarts gegaan en deze was in congé… dus er was een vervanger: lang leve deze vervanger!
Deze mens heeft meteen zijn telefoon gepakt en een afspraak bij een reumatoloog geregeld voor de volgende dag! Dus wij vrijdag naar de reumatoloog in Parijs. Joepie!

Het gaat om een ernstige vorm van reuma: een auto-immuun variant, hier spreken ze poli artritis, in het Nederlands vind ik reumatoïde artritis. Dit wil zeggen dat niet enkel de gewrichten aangetast worden maar ook organen zoals ogen, hart en nieren kunnen geïnfecteerd worden als er niets aan gebeurd.
Omdat er een bepaald antigen in m’n bloed gevonden is kan het ook nog over de ziekte sjogren gaan (een andere variant), of om beide tegelijkertijd…
Dit moet nu nog allemaal uitgezocht worden aan de hand van een reeks onderzoeken.
Het goede nieuws is dat het behandeld kan worden en bij sommige mensen effectief ook kan verdwijnen, maar anders met medicatie onder controle kan blijven.
Nu worden eerst de ontsteking en pijn, de symptomen, een halt toegeroepen. En daarna aan de hand van de uitslagen word een plan opgesteld om de ziekte zelf aan te pakken.

Een hele hoop bloed minder en bijna helemaal op de röntgenfoto en een hele resem medicatie rijker ben ik blij. Blij dat het nu vooruit zal gaan, blij dat ik terug naar de dokter geweest ben, blij dat er een vervanger was die mij een interessant geval vond : ) blij dat er vooruitgang mogelijk is en ik niet gehandicapt en onhandig zal blijven.

Lien

1 Comment

  1. Beantwoorden

    Anoniem

    01/05/2014

    Lieve schattie, ik vind je een superdappere madame ! Ben met heel mijn hart bij jou en hoop op een goed afloop. De 'sex and the city' dvdkes liggen klaar voor minder makkelijke daagjes ! Dikke knuf voor alle plaatskes die pijn doen ! Kristelxxx

LEAVE A COMMENT