poemBah
Cruesli

Cruesli

30/10/2014 0 Comments

Ik moet bekennen dat ik nooit van Muesli heb gehouden maar wel van zijn krokante versie: Cruesli. Mmmm, heerlijk bij lekkere frisse yoghurt, bij fruitsla, of bij een dessertje…


En omdat ik al jaren geen suiker meer eet heb ik al lang mijn eigen recept om een cruesli zonder suiker te maken. Ik maakte deze doorgaans met havermout en agavestroop maar nu mag haver ook niet meer dus maak ik hem nu ofwel enkel met noten en zaden, ofwel met boekweitvlokken erbij.
En met ditzelfde recept maak je ook een heerlijke crumble.

Creusli

Ingrediënten

  • 300g gemengde noten en zaden
  • 2 el kokosolie
  • 2 el agavestroop
  • Kaneel naar smaak

Bereiding

  1. Hak de noten en lijnzaad grof, voeg daarna sesamzaad, zonnebloempitten en kokosschilfers toe.
  2. Meng met de kokosolie, agavestroop en kaneel tot een kruimelige massa.
  3. Spreid het mengsel uit over een bakplaat en bak ongeveer 8 à 10min op 180°C. Hier is het opletten geblazen want het kan erg snel verbranden, elke oven is anders!
  4. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten doos.

Tips & Trucs

Als je de Cruesli tot de volgende morgen op de plaat laat afkoelen is hij terug wak geworden, dus doe hem eens hij is afgekoeld in een afgesloten doos om hem lekker krokant te houden. Voor de noten kies je walnoten, amandelen, pecannoten, hazelnoten, kokos,... Voor de zaden denk je aan lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad,... Ik vind kokosschilfers er zelf heel lekker in. Je kan ook een gedeelte van je noten door amandelmeel of kokosrasp vervangen.

Je kan een gedeelte (of zelfs alles) van de noten en zaden vervangen door boekweitvlokken, gierstvlokken, quinoavlokken of havermout (niet glutenvrij). Je kan ook gedroogde vruchten toevoegen, maar doe dit pas nadat de cruesli gebakken is want het fruit verbrand nog sneller. I.p.v. de kokosolie kan je ook een andere neutrale olie gebruiken. I.p.v. de agavestroop kan je ook honing, ahornsiroop, rijststroop, kokosbloesemsuiker,... gebruiken Je kan dit kruimelmengsel ook gebruiken om een heerlijke crumble te maken! Denk aan appeltjes, appeltjes met rode vruchten of perziken met verse gember... Doe het fruit in een ovenschaal en zet 10min in de oven. Voeg dan pas de kruimellaag toe en bak vervolgens nog eens 10min. Zo verbranden de noten niet voordat het fruit gaar is. Mmmm!

 

LEAVE A COMMENT